Пропонуємо Вашій увазі статтю завідувачки кафедри українознавства, доц. Тетяни Єщенко про проведення науково-практичної конференції з міжнародною участю «Сучасна українська нація: мова, історія, культура» з нагоди 15-річчя кафедри українознавства.

«Як не можна спинити річку, що зламавши кригу на весні
бурхливо несеться до моря, так не можна спинити нації,
що, прокинувшись до життя, ламає свої кайдани»
(М. Міхновський)

16-17 березня 2016 року в стінах нашої Alma Mater відбулася ювілейна науково-практична конференція з міжнародною участю з нагоди 15-річчя кафедри українознавства, славетного колективу, на який покладено високу місію формування майбутнього лікаря-патріота, – «Сучасна українська нація: мова, історія, культура». (Конференція внесена до «Реєстру з’їздів, конгресів, симпозіумів та науково-практичних конференцій, які проводитимуться у 2016 році» МОН України та НАМН України).

Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького став центром непересічної інтелектуально-культурної події утвердження українського духу у науці. Науковий форум міжнародного масштабу об’єднав істориків, філософів, культурологів, філологів з України (Львів, Київ, Полтава, Одеса, Харків, Херсон, Суми, Івано-Франківськ, Дніпропетровськ, Вінниця, Тернопіль, Бердянськ, Чернівці, Канів, Кременчук, Запоріжжя, Красноармійськ, Житомир, Маріуполь, Рівне, Умань, Мелітополь), Польщі (Люблін), Чехії (Оломоуц), Франції (Кан) та ін.

З-поміж понад 230 учасників – учені з науково-дослідних установ та провідних університетів України і Європи: Інституту народознавства НАН України, Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України (м. Львів); Інституту української мови НАН України, Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України (м. Київ); Шевченківського національного заповідника (м. Канів), Національного фармацевтичного університету (м. Харків), Національної медичної академії післядипломної освіти імені П. Л. Шупика (м. Київ), Харківського національного медичного університету, Вінницького  національного  медичного університету ім. М. І. Пирогова, Запорізького  державного медичного університету, Івано-Франківського національного медичного університету, Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького тощо.

У колі уваги обговорюваних проблем: українознавство у площині політики і філософії держави, колективна пам’ять і національна ідентичність українського народу, національна ідея і християнство, феномен українства у світі, образ України у культурі та мистецтві, мова як основа безпеки української нації, українська мова для чужоземних громадян, державна мова як предмет у національних навчальних закладах України, роль творчої інтелігенції України у період системних змін, шляхи дослідження, збереження та популяризації культурно-мистецької спадщини України, сучасні інтерпретації народної культури українців, національно-мовна картина світу і культурно-текстова комунікація, українська термінологія і наукова мова сучасного фахівця, Україна і світ крізь призму іноземних мов, нові інтелектуально-культурні генерації та  їх роль у національно-духовному поступі України, модель української культури нового тисячоліття: інформаційна доба в постіндустріальному суспільстві.

Від нашого Університету учасниками конференції у повному складі стали кафедра філософії і економіки, кафедра латинської і іноземних мов,  науковий відділ, Наукова бібліотека ЛНМУ, кафедра українознавства.

На пленарному засіданні виступила завідувач кафедри українознавства, доц. Т. Єщенко. З промовою, молитвою і благословенням на адресу учасників заходу звернувся духівник кафедри українознавства отець Прокопій Лотоцький, ЧСВВ УГКЦ. Від керівництва Університету гостей вітали: проректор з наукової роботи, проф. В. Чоп’як, проректор з науково-педагогічної роботи, проф. А. Магльований, заступник декана фармацевтичного факультету проф. В. Роговик. Учасників конференції віншував літературно-мистецький клуб кафедри українознавства «Первоцвіт» (керівник – кандидат філологічних наук, доцент Н. Черкес).

З науковими доповідями виступили відомі українські науковці та громадські діячі В. Качкан, О. Сухий, І. Фаріон, І. Кочан, Г. Васянович, Р. Голод, Г. Віват, Д. Білий, І. Павлюк, Г. Саган, І. Держко, Р. Дутка, І. Магрицька.

Під час засідання проблемного кола учасники конференції ухвалили колективне рішення щодо актуальних питань у галузі української мови, історії та культури.

У рамках конференції було організовано низку екскурсій містом і Львівським національним академічним театром опери та балету імені С. Крушельницької.

Від імені учасників конференції та колективу кафедри українознавства висловлюємо глибоку шану і подяку за сприяння голові організаційної ради конференції, ректорові ЛНМУ імені Данила Галицького, чл.-кор. НАМН України, д. фарм. н., проф.Зіменковському Борису Семеновичу.

Тетяна Єщенко, завідувач кафедри українознавства, канд. філол. н., доцент

Фото Я. Гриновець та М. Гриновця

Прес-центр ЛНМУ імені Данила Галицького 

presa.meduniv@gmail.com