15 квітня,у завершальний день роботи XІІ Львівського Медичного Форуму та XXII медичної виставки «ГалМЕД», у конференц-залі львівського Палацу мистецтв відповідно до реєстру МОЗ України відбулася науково-практична конференція на тему «Новітні тенденції лікування та профілактики дерматовенерологічних проблем в рамках доказової медицини» за підтримки Департаменту охорони здоров’я Львівської обласної державної адміністрації, Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького, Української асоціації лікарів-дерматовенерологів та косметологів.

У роботі конференції взяли участь 235 науковців, лікарів-дерматовенерологів Львівщини, інших областей України, а також запрошені гості, які поділяться своїм фаховим досвідом з окремих актуальних проблем сучасної дерматовенерології.

Під час урочистого відкриття заходу численну аудиторію учасників та гостей конференції з міста Києва та різних областей України – Львівської, Тернопільської, Івано-Франківської, Волинської, Рівненської, Вінницької, Закарпатської, – привітали головний позаштатний спеціаліст Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації з дерматовенерології, доцент кафедри сімейної медицини та дерматології, венерології Львівського національного медичного університету імені Данила ГалицькогоОрися Сизон; проректор з наукової роботи нашої Alma Mater, професор Валентина Чоп’як; віце-президент УАЛДВК, головний лікар Тернопільського обласного клінічного шкірно-венерологічного диспансеру, доцент Олександр Хара; завідувач кафедри сімейної медицини та дерматології, венерології ЛНМУ імені Данила Галицького професор Олег Надашкевич. Промовці відзначили важливість цього заходу для дерматовенерологічної спільноти не лише Львівщини, а й усієї України.

Міжнародні протокольні підходи до діагностики та лікування медикаментозної алергії було висвітлено у доповіді професорЧоп’як В.В. , а згодом в онлайн-режимі тему актуальних питань медикаментозної алергії в практиці лікаря-дерматовенеролога продовжила і професор Святенко Т.В. з Дніпропетровська.

Презентацію «Діагноз – основа доказової медицини» представила професор кафедри дерматовенерології НМАПО імені П.Л. Шупика Л.Д. Калюжна. На питаннях лікування бактеріальних інфекцій шкіри та ускладнених дерматозів зупинилася головний позаштатний спеціаліст МОЗ України з дитячої дерматовенерології, професор Ж.В. Корольова (м.Київ). З особливостями перебігу хронічних дерматозів ознайомив присутніх доцент О.І. Хара (м. Тернопіль). Про порушення ліпідного обміну при псоріатичному артриті розповів завідувач кафедри сімейної медицини та дерматології, венерології, професор О.Н. Надашкевич.

В ході конференції обговорювалися питання куперозу (професор С.О. Галникіна, м. Тернопіль); фотоіндукованих новоутворів шкіри, лікування та профілактики дерматозів (доцент В.О. Савоськіна, м. Харків); необхідності використання фотозахисту у пацієнтів з гіперчутливою шкірою (доцент К.О. Бардова, м. Київ),а також новітні методики, що застосовуються в естетичній медицині (директор клініки «Асклепій» І.О. Волошина-Андрашко, м. Ужгород).

У рамках роботи XІІ Львівського Медичного Форуму та конференції протягом 13-15 квітня відбулася також низка заходів щодо первинної та вторинної профілактики раку шкіри з нагоди Всеукраїнського дня меланоми 22.04.16 року (за підтримки МОЗ України), серед яких:

– надання безкоштовної консультативної допомоги щодо необхідності ранньої діагностики родимок (первинна профілактика);

– проведення безкоштовного скринінгового обстеження осіб з наявністю новоутворів шкіри за допомогою спеціального сучасного обладнання-дерматоскопа (вторинна профілактика);

– безкоштовне поширення засобів профілактики сонячних опіків фармацевтичної компанії La-Roche Posay.

До обстеження були залучені фахівці-члени Львівського обласного осередку УАЛДВК, які пройшли відповідне навчання: співробітники кафедри сімейної медицини та дерматології, венерології Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького, дерматовенерологи вищої категорії, які зголосилися допомогти у проведенні акції у співпраці з лікарями-онкологами.

Мета соціальної акції – привернути увагу людей до небезпеки, яку таїть довге перебування на сонці, а також провести обстеження для раннього виявлення раку шкіри, що має вирішальне значення для збільшення шансів перемогти хворобу. За час акції обстежено 238 пацієнтів з наявністю новоутворів шкіри.

На завершення 16 квітня 2016 р. з нагоди Всеукраїнського Дня меланоми за ініціативи Львівського обласного осередку Української асоціації лікарів-дерматовенерологів та косметологів було проведено навчання для 20 лікарів-дерматологів Львівської області та 25 – Західного регіону щодо методики здійснення первинної і вторинної профілактики раку шкіри за підтримки фармацевтичної компанії La-Roche Posay.

Тренінг із застосування методики скринінгового обстеження осіб з наявністю новоутворів шкіри за допомогою спеціального сучасного обладнання – дерматоскопа (вторинна профілактика) провела доцент кафедри дерматовенерології Харківської медичної академії післядипломної освіти МОЗ України Савоськіна В.О. 

Сизон О.О., д.мед.н., доцент кафедри сімейної медицини та дерматології, венерології, головний позаштатний спеціаліст Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації з дерматовенерології 

Прес-центр ЛНМУ імені Данила Галицького

presa.meduniv@gmail.com

18