15 квітня у рамках 77-ї загальноуніверситетської студентської наукової конференції «Досягнення сучасної медицини» у конференц-залі Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького з лекцією на тему «Clinical EyeOpeners: Раннє клінічне розпізнавання – розвиток новітніх технологій»  виступив почесний професор Університету Південної Алабами (США), професор Володимир Вертелецький, член  Академії педіатрії та медичної генетики США, почесний член Національної академії наук України, член Національної академії медицини Аргентини, почесний професор Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького та Національного університету «Києво-Могилянська академія», директор Програми «Запобігання вродженим вадам розвитку» та голова правління МБФ «ОМНІ-мережа для дітей». Координатором співпраці з Фондом є завідувач кафедри педіатрії і неонатології ФПДО професор Юрій Коржинський.

На зустрічі були присутні голова правління «ОМНІ-мережі для дітей» Любов Євтушок з м. Рівне, завідувач медико-генетичної консультації м. Хмельницького Наталія Зимак-Закутня, асистенти, інтерни-педіатри та інтерни- неонатологи кафедри педіатрії і неонатології ФПДО.

У лекції йшлося про те, що у діагностиці вад розвитку та різноманітних патологій важливе значення має попередня клінічна діагностика, а саме огляд клініциста. Оскільки на даний момент кількість обстежень – генетичних тестів, аналізів – зростає у геометричній прогресії  і вимагає затрати великих ресурсів для пацієнта та держави, зокрема, раннє клінічне розпізнавання дає можливость звузити клінічний пошук серед ряду нозологій.

Професор В. Вертелецький розповів про те, що розвиток новітніх технологій з поєднанням елементів клінічної семіології та сучасні методи поширення, навчання молодих лікарів з використанням ресурсів телемедицини, дає можливість введення інновацій у діагностичний та лікувальний процес. «Лікарі є елітою нації, тому розвиток їх культури та професіоналізму є запорукою успішного розвитку та становлення нової якості Лікаря!», – зазначив він.

Камуть Н.В., асистент кафедри педіатрії і неонатології ФПДО Лнму імені Данила Галицького 

Прес-центр ЛНМУ імені Данила Галицького

presa.meduniv@gmail.com