ЇЇ прочитала професорка кафедри анестезіології та інтенсивної терапії ФПДО ЛНМУ імені Данила Галицького, заступник медичного директора з анестезіологічної служби Перше медичне об’єднання Львова, Наталія Матолінець. Лекторка доступно донесла до аудиторії історію трансплантології в Україні, перші кроки становлення цієї галузі медицини та перших і найвідоміших в Україні та поза її
межами виконавців трансплантацій органів: Ю. Вороний (Херсон, 1933 р.), Б.М. Тодуров (м. Київ). Актуальна статистика трансплантацій в Україні та м. Львові, зокрема у 1 ТМО м. Львова з 27 лютого 2020 року і до сьогодні – проведено 265 трансплантацій. Трійкою лідерів за кількістю проведених трансплантацій у 2023 році є:

  • 1 ТМО м. Львова (90),
  • Національний Інститут хірургії та трансплантології імені О. Шалімова (71)
  • Інститут серця МОЗ України (60).

Лекторка звернула увагу на важливі аспекти в трансплантології: законодавчо-правову базу, етику та деонтологію. Також був обговорений не менш важливий аспект клопіткої психологічної праці медперсоналу з родичами донора та реципієнта. Для більш глибокого розуміння тематики лекції наведено відео-матеріали передопераційного та постраопераційого періодів: як реципієнтів, так і родичів донорів (за згодою сторін).
Окремою тематикою, винесеною на дискусію зустрічі, була тема прижиттєвої згоди на донорство, яка має на меті вирішення проблеми дефіциту органів та тканин по відношенню до кількості потенційних реципієнтів, та відповідно збільшення шансу на життя останніх.